Een Nachtmerrie.

1. aug, 2016Ik lig heerlijk te slapen en plotseling voel ik een enorme onrust in mijn lijf iets waar ik geen weerstand aan kan bieden. Langzaam zink ik weg, in een enorme draaikolk, het lijkt wel of ik buiten mezelf ben geraakt. Een vreemde paniek maakt zich van mij meester. Stop! Dit wil ik niet, hier moet ik uit vandaan. Mijn hand probeer naast me te voelen naar Jan maar ik kan hem niet bereiken. Ik moet hem roepen! Maar er komt geen geluid uit mijn mond en ik weet zeker dat ik begin te praten. Nogmaals een roep om hulp maar er gebeurd niets. Nu zak ik verder in de draaikolk weg, naar een hele rare lege diepte en ben daar ineens een klein meisje. Een blond meisje met bolle wangetjes en een vrolijk gezichtje ongeveer een jaar of vier. Plotseling zit in een gedeelte van mijn hele vroeg jeugd.
Samen met mijn broertje ben ik onderweg naar de kleuterschool om kerstfeest te vieren. Het schoolplein en de lokalen zijn heel bekend voor mij. Ik loop de klas in met het grote speelhuis. Daar ben ik het allerliefste, de mooie roodwit geblokte gordijntjes doe ik altijd meteen dicht. De zandtafels en het keukenblokje vind ik ook heel leuk. Samen met mijn 1.5 jaar oudere broertje begin ik te spelen. De juf vraagt of we allemaal willen komen zitten. Alle kinderen krijgen een halve aardappel! Ze verteld dat we daar een kaars standaard van gaan maken. Eerst moeten wij er een gaatje in maken met een klei mesje.
Nu gaan we de aardappel afdrogen en het witte kaarsje erin drukken. Rood of Wit crêpe papier vouwen wij eromheen met een strikje en daarna steken wij er een dennentakje tussen. Ik zet alles voor me en ben trots op het resultaat, mijn broertje vind het ook heel mooi en trots kijken wij naar ons kerst stukje.
Die middag vierden we het kerstfeest in de klas. De gordijnen gaan dicht en de kaarsjes mogen aan. Blij kijk ik naar al die lichtjes. We beginnen te zingen iets wat ik heel graag doe.
Kerst liedjes vind ik heel mooi, daarna bidden en het verhaal van het kerstkindje en de kribbe. Bijna is alles afgelopen en Juf pakt een grote mand met traktaties. Mijn broer en ik weten niet wat het is maar het ziet er wel mooi uit. Kijk eens voor jou ook een cadeau Joke! Ik pak een prachtig pakje aan. Het voelt heel zwaar. Nieuwsgierig als ik ben wil ik het meteen open maken.
Voorzichtig trek ik aan het rode lintje. In de grote servet zit een hele grote sinaasappel en daaronder een dikke kerstkrans! Wat ben ik blij met mijn cadeau. En mijn broer ook. Voorzichtig pulk ik aan de nootjes en suikerkorreltjes van de krans.
Het is heel vreemd maar ik proef de smaak van deze traktatie in mijn slaap en ruik de sinasappel. Dan vliegen mijn gedachten heel snel naar een ander moment op school.
Voor de deur is een soort bak met zand in de grond. Daarop liggen roosters met vierkante blokjes. Elke keer als we naar binnen gaan moeten we daar onze voeten afstampen. Om het zand uit de zandbak van onze schoenen af te halen.
Op de een of andere manier ben ik bang om op die roosters te staan. Dus loop ik snel naar binnen. De juf is onverbiddelijk en stuurt me terug om mijn schoentjes af te stampen. Ik doe wat ze zegt! En loop terug maar net op het moment dat ik op het rooster wil stappen.
Zie ik dat het scheef ligt. Juf ik durf niet begin ik te jammeren. De put is open….! Ik zie haar aankomen en ze begrijpt wat ik bedoel. Ik blijf ver bij de put vandaan. Bang om erin te vallen!
Ze bukt zich en pakt het ene rooster op wat net naast de rand lag. Goed gezien meisje zegt de juf. Hier zouden ongelukken van kunnen komen. Trots ren ik naar de klas en vertel mijn verhaal.
Nu vervaagd het beeld van de kleuter school.
Wanhopig probeer ik te roepen maar niemand hoort me, hier ben ik… kom dan helpen roep ik. Wild probeer ik mijn armen naar mijn man te brengen maar ze komen niet bij hem in de buurt. Pak mijn hand dan roep ik, maar geen enkele reactie. Het zweet breekt me nu uit, ik moet weg….weg! Snel open ik mijn ogen en voel mezelf enorm verward en opgejaagd, kletsnat van het zweet en mijn hart bonkt als een gek. Dan kijk ik naast me en zie dat mijn man heerlijk ligt te slapen, zachtjes ga ik mijn bed uit om even bij te komen. Dit is allemaal zo echt! Wat gebeurt er toch met me. En wordt er een beetje bang van. Als ik weer rustig ben en naar bed ga hoop ik niet weer weg te vallen in mijn slaap.
Maar als ik eenmaal in slaap val, gebeurt me precies hetzelfde. Alsof ik wordt opgezogen door iets wat enorm sterk is, zo snel zak ik weg. Help me nou toch roep ik en sla wild om me heen maar mijn armen bewegen niet. Net zo min als dat mijn stem geluid maakt. Een enorme druk op mijn borst voel ik, alsof er iemand bovenop me zit. Nu verzet ik mezelf niet langer en laat me rustig wegglijden.

Ineens ben ik op de lagere school in de eerste klas en ben zes jaar.
Vreselijk vind ik deze school…. ze zijn helemaal niet aardig. Ik mag niet eens spelen. Moet de hele dag stil zitten. Stomme dingen doen en leren. Mijn grote zus zit 4 klassen hoger. Elke keer gaan we samen naar school. Ik loop over de muurtjes langs de tuinen en spring er steeds weer vanaf. Wij moeten goed uitkijken met oversteken heeft onze moeder gezegd de weg is druk . Als we op school zijn kunnen we nog even buiten op het plein spelen. Tot de knor gaat. Drie keer gaat de knor nu moeten we naar binnen. Ik treuzel heb helemaal geen zin. Maar we moeten! Eerst in de hal allemaal een gebed opzeggen ik vind het echt zo stom om in de hal te bidden, tussen al de kapstokken. Als we klaar zijn gaan we naar de klas. De meester is niet leuk hij is oud en lelijk en loopt altijd te schreeuwen.
Hij trekt Pietertje Bakker aan zijn oor de klas in omdat die weer eens treuzelt. Ik ben bang van die enge meester en glip snel naar mijn plaats. Als we allemaal zitten loopt meester langs onze tafeltjes en kijkt iedereen streng aan. Nu begin ik te trillen als hij vlak naast me staat.
De meester ontdekt dat ik nagellak op mijn vingertjes heb. Ineens schreeuwt hij vlak bij mijn oor. Wat is dat!! Hij pakt mijn handjes vast… auw. ..! Veel te hard , het doet me pijn. Ik voel hoe mijn handjes knijp zitten in zijn hand. Wie heeft dat gedaan schreeuwt hij en kijkt me heel boos aan.
Dat heeft mijn grote zus gedaan, omdat ik het zo mooi vind piep ik. En begin meteen te huilen.
Mee komen en snel schreeuwt meester Gootjes tegen me.
Ik begin nog harder te huilen, hij is heel boos op me. Waarom weet ik niet… Ik heb niets verkeerd gedaan. Mijn keel knijpt dicht van angst en ik plas in mijn broek. Als we bij het toilet aankomen drukt hij mijn vingertjes tegen de betonnen muur. Op die muur zitten allemaal bobbeltjes.
Zo... En je komt niet eerder terug in de klas voor dat je die rommel eraf hebt geschuurd begrepen!
Hij pakt mij handjes stevig vast en schuurt ze langs de ruwe muur. Het doet zoveel pijn. Nu zijn mijn nageltjes helemaal stuk. Ze beginnen te bloeden en ik blijf maar huilen. Meester loopt weg en laat me alleen . Dan besluit ik naar mijn grote zus te lopen, ik wil weg... weg van school. Naar huis toe en mama zeggen wat er is gebeurd.
Als ik voor het gang raam sta van de klas van mijn zus , zwaai met mijn armen en ineens ziet ze me staan.
Snel steekt ze haar hand omhoog dat is een teken dat je naar de wc moet. Ze komt aan rennen en schrikt van mijn handjes en mijn verdriet. Samen besluiten we weg te sluipen uit school naar huis toe.
We bukken onder alle ramen in de gang en voelen dat de deur in de hal los is. Zo snel als we kunnen rennen we het schoolplein af naar huis. Ik ben helemaal buiten adem.
Mama is boos heel erg boos. Ze besluit dat wij niet meer naar school hoeven en mogen thuisblijven. Eerst worden mijn vingertjes verbonden want die waren allemaal open geschuurd. Ze doet er geel poeder op en een verband. Aan het einde van de middag moeten wij met Mama mee naar school.
Ze stormt de klas in van meester Gootjes. Trekt mij aan mijn arm naar voren en schreeuwt tegen hem. Wat zijn dit voor praktijken! Ben je helemaal knettergek geworden.
Ze geeft de meester een paar harde duwen. Hij valt bijna om. Er ontstaat nu een heftige ruzie en meteen wordt besloten dat mijn zus en ik niet meer terug komen op school. Badend in het zweet schrik ik uit mijn nachtmerrie.
Nooit eerder speelde deze gebeurtenissen zo'n grote rol in mijn leven, maar vannacht kwam alles als een glasheldere flashback tevoorschijn. Ik was echt dat kleine meisje en voelde alles zo bewust . Zelfs het knijpen in mijn hand was heel echt. De geuren van vroeger waren zo aanwezig.
Wat is er toch gebeurd ? Vraag ik mezelf af. Hoe heeft dit zo ineens kunnen plaats vinden.

Ik praat er tussen de middag met mijn man over en vraag hem hoe is het toen gegaan.
Vertel me eens was ik bij bewustzijn of niet toen je me vond…
Volgens hem heb ik wel dingen gemompeld maar die waren niet verstaanbaar. En ik was er ook helemaal niet bij, reageerde nergens op… ook niet op knijpen in mijn hand! Nu kan ik een link leggen tussen het gevoel van knijpen in mijn hand in mijn droom, ik heb het toen wel gevoeld maar kon dat niet vertellen.
Mijn gemompel is een teken geweest dat ik wilde laten merken dat ik er een beetje bij was. Waarom is dit mij vannacht ineens overkomen? Dit voorval is al drie jaar geleden geweest.
Vroeg in de ochtend trof mijn man me bewusteloos aan in ons huis, wat er is gebeurd weet niemand. Maar waarschijnlijk heb ik geprobeerd hulp te roepen en niemand hoorde mij. Net als in mijn droom . Het is toch wel angstig als je in zo’n situatie bent, realiseer ik mezelf. Waarom komt dit nu allemaal tevoorschijn? Heb ik er te luchtig over gedaan, want mijn situatie was toen heel ernstig en begint het nu pas echt door te dringen. Of is het iets anders. Dagen heb ik mezelf dit afgevraagd en ben tot de schokkende ontdekking gekomen dat dit alles gedroomd is op de dag dat mijn moeder is overleden een paar jaar terug. Ook zij is weggezakt in een onrustige slaap. Heel zwak hebben we haar horen roepen om hulp maar toen konden wij al niets meer voor haar doen.

Een ding weet ik nu zeker. Mijn geheugen gaat heel ver terug. Zeker naar de leeftijd van 3 jaar.
Het is dat ik mijn droom bewust heb afgebroken omdat ik bekaf was. Maar misschien waren er anders nog meer opvallende situaties tevoorschijn gekomen.

Joanna

Joanna Daalder